Lunch bij de vissers van Lang Co - Vietnam!

Het was even zoeken aan de waterkant, maar tussen de bergen schelpen en autobanden (die als drijvers worden gebruikt) vonden we eindelijk Vinh en zijn boot. Hij zou onze deze middag meenemen naar zijn visstellage midden in de lagune van Lang Co en daarna naar zijn ouderlijk huis, ook op palen boven het water. 

Lang Co is een lagune van brak water, die een stukje landinwaarts en net ten noorden van de Hai Van pas ligt, op de route van Hoi An naar Hue. Dit uitstapje naar de vissers van Lang Co kun je optioneel opnemen in de reisdag tussen deze twee plaatsen. Het geeft een uniek inkijkje in het dagelijks leven van de lokale vissers en je krijgt ook nog eens een heerlijke, lokale lunch voorgeschoteld, geheel in Vietnamese stijl.

Vinh nam ons eerst in zijn gemotoriseerde kano mee naar de visstellage, midden in het binnenmeer. Het viel mij op dat aan de voorkant van de kano een paar ogen zijn geschilderd. Dit zie je vaak bij Vietnamese boten en hiermee wordt gevaar van zee afgeweerd. Eenmaal bij de stellage aangekomen, klauterde ik via ongelijke, houten treden naar het overdekte platform. Onder het dak staan enorme katrollen, waarmee je een groot visnet horizontaal in het water kan laten zakken. Uiteraard moest ik zo'n katrol uitproberen, maar het aandraaien ervan, om het net op te trekken, bleek best zwaar te zijn. Met een drijvende, ronde mand peddelden we uiteindelijk naar het midden van het net, om de vangst van vandaag binnen te halen. Rond de stellage zijn ook verschillende autobanden in het water gehangen, waaraan schelpen zich hechten, die ook weer geoogst kunnen worden. 

Per kano voeren we verder naar de woning van Vinh, die ook op palen boven het water staat. Hij stelde ons voor aan zijn ouders. Zijn moeder was al aan het koken. Op haar hurken zat ze met lange eetstokken in een paar pannen op een tweepits gasstelletje te roeren en ook de vers gevangen vis werd nog snel aan de maaltijd toegevoegd. Een half uurtje later stond er een fantastische lunch voor onze neus, bestaande uit onder andere soep, calamari, garnalen, vis, groenten en uiteraard een flinke pan rijst. Op een matje op de grond en gezeten aan een laag tafeltje was het heerlijk om al de verschillende gerechten te proeven. Met een volle buik en met veel indrukken namen we op het vaste land afscheid van Vinh en vervolgden we onze weg per auto naar Hue. 

Wil je deze optionele trip ook maken? Laat het ons weten, dan nemen we het op in de reisdag van Hue naar Hoi An (of andersom). 

Emile Leushuis

Emile Leushuis

Asiatracks co-founder

Zou ook kunnen...
blogs/AsiaTracks_Sin - Gardens 3 copy_5df957d3b5e7a.jpg

Landeninfo Singapore

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_Viet - Hanoi - Lilies copy_5dfa31ebe1123.jpg

Landeninfo Vietnam

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_KHM - Angkor Wat - Bayon copy_5dfa24375a18c.jpg

Landeninfo Cambodia

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...