Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van een reis naar Indonesië. Geeft het onderstaande overzicht geen antwoord op jouw vragen? Neem dan contact op met Asiatracks voor een advies op maat! Mail ons vrijblijvend op info@asiatracks.nl

 

Reisdocumenten

Voor Indonesië is een visum nodig. Hier vind je de officiële visum-informatie van de Indonesische overheid. Voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort is het visum bij een verblijf tot maximaal 30 dagen gratis. Je ontvang dit bij binnenkomst in het land.

Blijf je langer dan 30 dagen, dan zijn er twee opties, Je kunt een ‘Visa On Arrival’ kopen bij binnenkomst in Indonesie ($35), dat 30 dagen geldig is. Dit visum kun je eenmalig verlengen tot 60 dagen bij een immigratiekantoor in Indonesië. Dit proces is wel tijdrovend en bureaucratisch. Daarom is het handiger om voor vertrek een toeristenvisum voor 60 dagen aan te vragen bij een Indonesische ambassade of consulaat. Je kunt dit zelf doen, of het laten regelen door een visumbemiddelaar, zoals de ANWB of het Visumbureau. Regel je het via een visumbureau, dan komen er wel extra kosten bij.

Let op! Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij binnenkomst in Indonesië en minstens één lege visumpagina bevatten. Je bent zelf altijd verantwoordelijk voor het in bezit zijn van geldige reisdocumenten en visa.

 

Ambassade van Indonesië in Nederland

Tobias Asserlaan 8
2517 KC 's-Gravenhage
Tel: +31 (0)70 3108 100

Website

Nederlandse ambassade in Indonesië

Jalan H.R. Rasuna Said, Kavel S-3,
Kuningan, Jakarta 12950
Tel: +62 (0)21 5248 200

Website

 

Het 24/7 BZ contactcenter van Buitenlandse Zaken is altijd en overal bereikbaar via
+31 247 247 247.

Info

Ambassade van Indonesië in België

Avenue de Tervueren 294
1150 Brussels
Tel: +32 (0) 2775 0120

Website

Belgische ambassade in Indonesië

Deutsche Bank Building 16th floor. Jalan
Imam Bonjol 80 10310 Jakarta

Tel: +62 (0)21 316 20 30

Website

 


 

Vaccinaties

Voor een geldig vaccinatieadvies neem je contact op met een erkende travel clinic, zoals de GGD of Meditel. In Belgie is dit een goede informatie-site. Over het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden (niet verplicht) voor Indonesië: DTP, Tyfus en Hepatitis A. Daarnaast kunnen malariapillen nodig zijn. Voor verschillende delen van Indonesië kunnen andere adviezen gelden. Je zorgverzekeraar vergoedt soms deels deze kosten. Raadpleeg je zorgpolis en check van tevoren via welke gezondheidsinstantie deze vaccinnaties mogelijk worden vergoed.

 

Gezondheid en medicijnen

Neem een compacte reisapotheek mee, die voor de eerste, kleine ongevallen een uitkomst biedt. Jodium, pleisters en pijnstillers zijn praktische items. Ook ORS, een met water te vermengen zout-suikeroplossing, is een goed middel bij diarree om uitdroging te voorkomen. Ook diarree-remmers (imodium, loperamide) kunnen handig zijn. Deze spullen zijn ook ter plaatste te krijgen, maar het is in geval van nood praktischer wanneer je het al bij je hebt.

Gebruik je dagelijks medicijnen, let dan goed op of je deze mee mag nemen zonder medisch paspoort/medische verklaring. Indien de medicijnen die je gebruikt en meeneemt onder de Opiumwet vallen, dien je bij aankomst een medische verklaring te overleggen. Opiaten zijn onder andere slaappillen, sterke pijnstillers en medicijnen voor ADHD. Voor meer informatie, kijk hier.

Water uit de kraan is niet drinkbaar in Indonesië: hiervoor koop je flessen water. Overige risico’s: vermijd ijsklontjes, geschild fruit, voedsel van straatstalletjes, rauwkost (salades). Zorg dat eten goed verhit is geweest.

 

Geldzaken

De munteenheid in Indonesië is de rupiah. Kijk voor de wisselkoers van vandaag op bijvoorbeeld xe.com. Bij aankomst op de luchthaven kun je direct rupiah pinnen bij een ATM. Neem ook altijd wat cash euro’s (schone biljetten, zonder scheuren, vouwen, krassen) mee van thuis. Deze zijn makkelijk om te wisselen en kunnen goed van pas komen. Tenslotte is een creditcard ook zeker aan te raden: hiermee kun je in geval van nood altijd betalen en/of geld opnemen uit een ATM (mocht een gewone bankpas niet werken).

Belangrijk! Vergeet niet je betaalpas op ‘Wereld’ te zetten, zodat je ook buiten Europa kunt pinnen en betalen. Skimmen van bankpassen is op sommige plekken in Indonesië en groot probleem. Voorzorgsmaatregelen zijn: alleen pinnen bij automaten die in een bank of winkel staan, controleer of alles goed vast zit aan de machine en check op eventuele camera’s (bij twijfel naar een andere ATM gaan), pincode afschermen, de bankpas op Europa laten staan en alleen op wereld zetten als je gaat pinnen (dit kan tegenwoordig eenvoudig in de bank-app), bankrekening in de gaten houden en bij verdachte transacties meteen laten blokkeren en contact opnemen met jouw bank.

Als bestedingsindicatie verwachten wij dat je per persoon ca. 225 euro per week uitgeeft aan activiteiten, maaltijden, toegangskaarten of entrees voor Nationale Parken.

In Indonesië is het gebruikelijk dat je bij de aankoop van souvenirs, fruit op de markt en soms ook voor taxiritjes onderhandelt over de prijs. Dit kan van 10 tot 50% van de vraagprijs zijn, sterk afhankelijk waar en wat je koopt. Vuistregel: hoe meer toeristisch de locatie en hoe mobieler de verkopers, hoe hoger het potentiële afdingpercentage.

Tip: download de taxi-app Grab (Uber van Azië): hiermee kun je overal een (auto- of motor-) taxi bestellen, waarbij de prijs van tevoren aangegeven staat.

 

Entreegelden

De meeste entreegelden in Indonesië zijn gering (1 tot 5 euro per persoon per object). Uitzondering zijn nationale parken (10-25 euro per persoon per dag; afhankelijk van het park) en de bekende tempels Borobudur en Prambanan (ieder ca. 23 euro per persoon). Entreeprijzen kunnen soms onaangekondigd wijzigen.

 

Fooien

Fooien zijn op veel toeristische plekken gebruikelijk in Indonesië; in grotere restaurants (ong. 10% van de rekening), in hotels (Rp5.000 per tas voor een porter) en ook voor chauffeurs. Voor een chauffeur die een langere periode bij jullie blijft kun je uitgaan van ongeveer 2 euro per persoon per dag (afhankelijk van het aantal reizigers en het aantal dagen). Voor een gids die meerdere dagen bij jullie blijft raden we een bedrag van 2-3 euro per persoon per dag aan (afhankelijk van het aantal deelnemers). Verdere globale richtlijnen: Een fooi voor iemand die een eenmalige, kleine dienst verleent: ca. Rp10.000-20.000; voor iemand die je echt wilt belonen voor een bijzondere, eenmalige dienst (bijv. een dag-gids): Rp50.000-100.000 in totaal.

 

Klimaat

Indonesië kent twee seizoenen. Het regenseizoen loopt in het grootste deel van het land van oktober tot maart. Het droogseizoen loopt van april tot september. Delen van Papua en de Molukken hebben precies een omgekeerd seizoen (droogseizoen van oktober tot april). Sumatra laat het hele jaar door een wisselend beeld zien. De beste tijd om Indonesië te bezoeken verschilt dus per gebied, hier vind je meer informatie. De temperatuur is het hele jaar tropisch warm en schommelt van net onder tot boven de 30 graden. In hooggelegen gebieden is het logischerwijs iets frisser en kan het vooral in de avond noodzakelijk zijn een vest of jas aan te trekken.  

 

Feestdagen

Door de verschillende culturen en religies wordt er elke maand wel iets gevierd in Indonesië. De meeste feestdagen zijn gerelateerd aan de geloven islam, christendom, hindoeïsme en boeddhisme. Bij het plannen van je reis moet je vooral rekeninghouden met de periode rond het suikerfeest (idul fitri; ieder jaar een andere datum): in deze periode raden wij reizen op Java, Sumatra, Sulawesi af. Ook de periode tussen kerst en nieuwjaar kan erg druk zijn. Een lijst met feestdagen van Indonesië kun je hier vinden.

 

Veiligheid

Indonesië is voor bezoekers een reisbestemming met beperkte veiligheidsrisico’s (gele kleur). Bekijk het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. Reizen door het merendeel van het land is echter wel veilig te doen, met uitzondering van een paar gebieden (oranje). Risico’s waar je als reiziger altijd op moet zijn, betreft kleine criminaliteit (zakkenrollers, tassenroof).

Tip: Scan je reisdocumenten/passen/credit cards/verzekeringsgegevens in en bewaar ze op je telefoon of in een mapje in je mail, zodat je er overal via internet bij kunt. Maak gebruik van de kluisjes in je accommodatie of draag je waardevolle spullen in een money belt op het lichaam.

 

Elektriciteit

In Indonesië heb je geen verloopstekker en/of omvormer nodig, een reisstekker aanschaffen is dus niet nodig. Op sommige afgelegen plekken is er geen 24 uur per dag elektriciteit en komt een eigen zaklamp altijd goed van pas.

 

Communicatie

Indonesië heeft een goed mobielnetwerk; alleen in afgelegen gebieden heb je minder goed bereik. Bellen via gewone lijnen is mogelijk, maar vaak de duurste optie. Bellen via internet en apps is goed te doen en veel goedkoper. Na aankomst in Indonesië kun je eventueel een lokale SIM-kaart aanschaffen met een internetbundel, zodat je tijdens de reis ook online bent. Veel hotels bieden daarnaast gratis Wifi aan, waar je als gast via een wachtwoord gebruik van kan maken.

 

Tijdsverschil

Indonesië valt in drie verschillende tijdszones, bekijk hier de actuele tijd in Indonesië.

 

Taal

De officiële taal van Indonesië is het Indonesisch (Bahasa Indonesia). Verrassend genoeg vind je in het Indonesisch soms nog woorden die lijken op het Nederlands. De meeste jongeren en stedelingen in Indonesië spreken wel een beetje Engels, met name mensen die vaak met buitenlanders te maken hebben. Op plekken buiten de stedelijke centra wordt het soms lastiger. Soms kom je een ouder persoon tegen die ook nog wat Nederlands kan spreken. Mocht je wat Indonesisch willen leren dan kan je dat hier doen (Eng).

 

Eten en drinken

Het eten in Indonesië is bijzonder gevarieerd en verschilt per eiland of bevolkingsgroep. Zo bestaat de Javaanse keuken uit wat zoetere gerechten, vaak met tofu en tempé. De Balinezen houden van babi guling (speenvarken aan het spit) en de Minangkabause keuken uit Padang, West-Sumatra is weer pittiger. Deze laatste is ook bekend om zijn rendang (traditionele, droge rundvlees curry) en in de restaurants wordt de tafel vol gezet met alle gerechten waar je betaalt voor wat je eet. Rijst en noedels worden als hoofdgerecht bij bijna alle maaltijden geserveerd. Fruitsapjes zijn er ook in overvloed en goede dorstlessers. Vegetarisch eten is heel goed mogelijk in Indonesië: gerechten met sea food, eieren, tempé en tahu (gemaakt van sojabonen) zijn altijd wel te krijgen. Voor veganistisch eten of voor glutenvrij en andere allergie-diëten kun je het beste wat voorbereidingen treffen (voedselrestricties in het Indonesisch vertalen).

Tip: wil je meer leren over de Indonesische keuken, dan kunnen wij op verschillende plekken leuke kook workshops organiseren.

 

Op bezoek

Als je bij een familie in Indonesië thuis wordt uitgenodigd, doe dan je je schoenen uit bij de deur. Zorg dat je gepast gekleed gaat (schouders en knieën bedekt). Je kunt een cadeau meenemen (bijv. een blik koekjes of andere snacks) en dit wordt aangenomen en uit beleefdheid buiten het zicht pas geopend. Denk eraan dat het onbeleefd is om de onderkant van je voeten aan het gezelschap te tonen of te wijzen naar iemand.

Wil je onderweg iets aan kinderen geven, denk dan aan pennen, schriften of kinderboekjes (en geen snoep of geld). Niet rechtstreeks aan kinderen uitdelen, maar doe dit via een volwassene, die het onder de kinderen verdeeld.

 

Kleding

Ondanks het tropische klimaat is het in Azië niet gebruikelijk om schaars gekleed over straat te gaan. Zeker bij het bezoek aan iemands huis, bij tempels en andere religieuze gebouwen is het raadzaam je met respect te kleden: knieën en schouders bedekt, shirts met (half lange) mouwen en neem ‘voor het geval dat’ altijd een dunne sjaal of sarong mee. Tijdens normale dagen zijn een korte broek/rok tot op de knie en een T-shirt met mouw in de meeste gebieden acceptabel. Voorkom inkijk, bijvoorbeeld bij singlets (voor vrouwen) of bij fietsen op een mountainbike met een loszittend T-shirt. Badkleding draag je enkel op het strand of bij het zwembad. Bij een bezoek aan de jungle kan je het beste dichte schoenen dragen met een goed profiel. In een gebied met veel muggen adviseren we altijd lange mouwen en lange broeken aan te doen.

 

Roken

Op plekken met airconditioning, alle vliegvelden en sommige andere publieke ruimtes gelden geldt een rookverbod. Let op dat je niet tegen een boete aanloopt en controleer vooraf of roken verboden is.

 

Fotografie

Mensen in Indonesië vinden het over het algemeen leuk om gefotografeerd te worden mits je van tevoren toestemming vraagt. Sommige stammen of etnische groepen stellen het niet op prijs, dus wees hier terughoudend in. Soms wordt extra entreegeld gevraagd voor camera’s.

 

Reisgidsen en boeken

  • ANWB-wereldreisgids Indonesië (Nederlands): complete gids over de meeste eilanden.
  • Michelin gids Indonesië (Nederlands): complete gids voor Java, Bali, Lombok, Flores en Sulawesi.
  • Dominicus Indonesië (Nederlands): Java, Bali, Lombok, Sumatra, vooral veel achtergrond-info; minder praktische info.
  • Elmar reishandboek Indonesië (Nederlands; 2018): Java, Bali, Lombok & Komodo
  • Trotter reisgids Indonesië (Nederlands): Java, Bali, Lombok; kwalitatief goede informatie maar weinig uitgebreid.
  • Gids Historische Stadswandelingen Indonesië (Nederlands): stadswandelingen in 9 Indonesische steden
  • Reisgids Indonesië oorlogsplekken 1942-1949 (Nederlands): uitgebreide informatie over alle locaties van kampen en gebeurtenissen in Nederlands-Indië uit die tijd.
  • Rough Guide Indonesia (Engels): Bijzonder uitgebreide reisgids voor heel Indonesië. Veel praktische informatie.
  • Lonely Planet Indonesia (Engels): de bekendste reisgids voor heel Indonesië, vol met praktische informatie. Er bestaat ook een versie met alleen Bali & Lombok. Alle teksten zijn ook digitaal te verkrijgen.
 
Emile Leushuis

Emile Leushuis

Asiatracks co-founder

Zou ook kunnen...
blogs/AsiaTracks_Sin - Gardens 3 copy_5df957d3b5e7a.jpg

Landeninfo Singapore

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_LAO - Vang Vieng - Rice fields copy_5df97d1b7ff22.jpg

Landeninfo Laos

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_Viet - Hanoi - Lilies copy_5dfa31ebe1123.jpg

Landeninfo Vietnam

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...