Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van een reis naar Maleisië. Geeft het onderstaande overzicht geen antwoord op jouw vragen? Neem dan contact op met Asiatracks voor een advies op maat! Mail ons vrijblijvend op info@asiatracks.nl

 

Reisdocumenten

Voor Maleisië is het verkrijgen van een visum gemakkelijk. Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort krijgen bij aankomst een verlengbaar visum tot maximaal 90 dagen gratis. Naast deze stempel krijg je ook een departure card, bewaar deze goed, want die is weer nodig als je het land uitgaat. 

Let op! Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij binnenkomst in Maleisië en minstens één lege visumpagina bevatten. Je bent zelf altijd verantwoordelijk voor het in bezit zijn van geldige reisdocumenten.

 

Ambassade van Maleisië in Nederland

Rustenburgweg 2
2517 KE The Hague
Tel: +31 (0)70 350 65 06

Website

Nederlandse ambassade in Maleisië

7e verdieping, South Block, The AmpWalk 218, Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel: +60 (0)3 216 86 200

Website

Nederlandse ereconsulaat in Maleisië

Miri
Tel: +60 (0)3 216 86 200

Website

Ambassade van Maleisië in België

Avenue de Tervueren 414A
1150 Brussels
Tel: +32 (0)2 776 03 40

Website

Belgische ambassade in Maleisië

#14-01 AXA Tower, 8 Shenton Way
068811 Singapore
Tel: +66 (0)6 220 76 77

Website

Het 24/7 BZ contactcenter van Buitenlandse Zaken is altijd en overal bereikbaar via
+31 247 247 247.

Info


 

Vaccinaties

Voor een geldig vaccinatieadvies neem je contact op met een erkende travel clinic, zoals de GGD of Meditel. In Belgie is dit een goede informatie-site. Over het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden (niet verplicht) voor Maleisië: DTP en Hepatitis A. Je zorgverzekeraar vergoedt soms deels deze kosten. Raadpleeg je zorgpolis en check van tevoren via welke gezondheidsinstantie deze vaccinnaties mogelijk worden vergoed.

 

Gezondheid en medicijnen

Neem een compacte reisapotheek mee, die voor de eerste, kleine ongevallen een uitkomst biedt. Jodium, pleisters en pijnstillers zijn praktische items. Ook ORS, een met water te vermengen zout-suikeroplossing, is een goed middel bij diarree om uitdroging te voorkomen. Ook diarree-remmers (imodium, loperamide) kunnen handig zijn. Deze spullen zijn ook ter plaatste te krijgen, maar het is in geval van nood praktischer wanneer je het al bij je hebt.

Gebruik je dagelijks medicijnen, let dan goed op of je deze mee mag nemen zonder medisch paspoort/medische verklaring. Indien de medicijnen die je gebruikt en meeneemt onder de Opiumwet vallen, dien je bij aankomst een medische verklaring te overleggen. Opiaten zijn onder andere slaappillen, sterke pijnstillers en medicijnen voor ADHD. Voor meer informatie, kijk hier.

 

Geldzaken

De munteenheid in Maleisië is de Maleise ringgit. Kijk voor de wisselkoers van vandaag op bijvoorbeeld xe.com. Bij aankomst op de luchthaven kun je direct rupiah pinnen bij een ATM. Neem ook altijd wat cash euro’s (schone biljetten, zonder scheuren, vouwen, krassen) mee van thuis. Deze zijn makkelijk om te wisselen en kunnen goed van pas komen. Tenslotte is een creditcard ook zeker aan te raden: hiermee kun je in geval van nood altijd betalen en/of geld opnemen uit een ATM (mocht een gewone bankpas niet werken).

Belangrijk! Vergeet niet je betaalpas op ‘Wereld’ te zetten, zodat je ook buiten Europa kunt pinnen en betalen. 

Als bestedingsindicatie verwachten wij dat je per persoon ca. 250 euro per week uitgeeft aan activiteiten, maaltijden of toegangskaarten.

In Maleisië is het gebruikelijk dat je bij de aankoop van souvenirs, fruit op de markt en soms ook voor taxiritjes onderhandelt over de prijs. Dit kan van 10 tot 50% van de vraagprijs zijn, sterk afhankelijk waar en wat je koopt. Vuistregel: hoe meer toeristisch de locatie en hoe mobieler de verkopers, hoe hoger het potentiële afdingpercentage.

Tip: download de taxi-app Grab (Uber van Azië): hiermee kun je overal een (auto- of motor-) taxi bestellen, waarbij de prijs van tevoren aangegeven staat.

 

Entreegelden

------

 

Fooien

Fooien zijn op veel toeristische plekken gebruikelijk in Maleisië; in grotere restaurants (ong. 10% van de rekening), in hotels (---- per tas voor een porter) en ook voor chauffeurs. Voor een chauffeur die een langere periode bij jullie blijft kun je uitgaan van ongeveer ---- euro per persoon per dag (afhankelijk van het aantal reizigers en het aantal dagen). Voor een gids die meerdere dagen bij jullie blijft raden we een bedrag van --- euro per persoon per dag aan (afhankelijk van het aantal deelnemers). Verdere globale richtlijnen: Een fooi voor iemand die een eenmalige, kleine dienst verleent: ca. S$ ----; voor iemand die je echt wilt belonen voor een bijzondere, eenmalige dienst (bijv. een dag-gids): S$ ---- in totaal.

 

Klimaat

Maleisië kent eigenlijk drie regio’s, het westzijde en oostzijde van het schiereiland en Maleisisch Borneo, waar het klimaat kan daar nogal kan verschillen. Het beste is om Maleisië te bezoeken in de maanden maart tot en met oktober. De temperatuur is het hele jaar tropisch warm die schommelen van net onder tot boven de 30 graden. In hooggelegen gebieden is het logischerwijs frisser en kan er zelf ijs en sneeuw liggen. Meer informatie over het weer vind je hier.

 

Feestdagen

Naast de gebruikelijke nieuwjaarsavond wordt in Maleisië het chinees nieuwjaar groots gevierd. De meeste feestdagen zijn gerelateerd aan het boeddhisme, hindoeïsme en islam. Tijdens de volle maand rond eind januari wordt het Thaipusam, tamil festival gevierd bij de Batu grotten. Hierbij wordt de overwinning van Lord Muruga op de boze geest Soorapadam met grote pracht en praal gevierd. Lord Muruga wordt in een zilveren strijdwagen gedragen op het geluid van gezangen en trommels, terwijl meer dan een miljoen mensen zijn zegen in de tempel zoeken. Meer informatie over feestdagen in Maleisië kun je hier vinden.

 

Veiligheid

Maleisië is voor bezoekers een reisbestemming met geen bijzondere veiligheidsrisico’s (groene kleur). Bekijk het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. Let wel op dat in de oost strook van het Borneo gedeelte wel veligheids risico's zijn aangegeven. Risico’s waar je als reiziger altijd op moet zijn, betreft kleine criminaliteit (zakkenrollers, tassenroof).

Tip: Scan je reisdocumenten/passen/credit cards/verzekeringsgegevens in en bewaar ze op je telefoon of in een mapje in je mail, zodat je er overal via internet bij kunt. Maak gebruik van de kluisjes in je accommodatie of draag je waardevolle spullen in een money belt op het lichaam.

 

Elektriciteit

In Maleisië zijn stopcontacten geaard met drie rechthoekige gaten. Dus je hebt een verloopstekker van het type G nodig, een reisstekker aanschaffen is dus wel handig. Bij sommige hotels kunnen ook een stopcontact met twee ronde gaten of universele stopcontacten voorkomen waarvoor mogelijk geen verloopstekker nodig is. 

 

Communicatie

Maleisië heeft een goed mobielnetwerk alleen in afgelegen gebieden heb je minder goed bereik. Bellen via gewone lijnen is mogelijk, maar vaak de duurste optie. Bellen via internet en apps is goed te doen en veel goedkoper. Na aankomst in Maleisië kun je eventueel een lokale SIM-kaart aanschaffen met een internetbundel, zodat je tijdens de reis ook online bent. Veel hotels bieden daarnaast gratis Wifi aan, waar je als gast via een wachtwoord gebruik van kan maken.

 

Tijdsverschil

In Maleisië is het 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd (oktober tot maart) komt daar een uur bij en is het verschil 7 uur de actuele tijd in Maleisië.

 

Taal

De officiële taal van Maleisië is het Maleis, maar zowel op West-Maleisië als op Borneo spreken Maleisen goed Engels. Naast het Maleis wordt er ook wel Chinees en Indiaas gesproken. Mocht je toch wat Maleis willen leren dan kan je dat hier doen (Eng).

 

Eten en drinken

Het eten in Maleisië is een mix van culturen. Zo kan je bijvoorbeeld Maleis ontbijten, Indiaas lunchen en Chinees dineren. Rijst en noedels worden als hoofdgerecht bij bijna alle maaltijden geserveerd. Fruitsapjes zijn er ook in overvloed en goede dorstlessers. Om darmproblemen te voorkomen is het verstandig geen kraanwater te drinken. Koop een navulbare fles en maak waar mogelijk gebruik van refill stations om plastic afval te verminderen.

Tip: wil je meer leren over de Maleisische keuken, dan kunnen wij op verschillende plekken leuke kook workshops organiseren.

 

Op bezoek

Als je bij een familie in Maleisië thuis wordt uitgenodigd, doe dan je je schoenen uit bij de deur. Zorg dat je gepast gekleed gaat (schouders en knieën bedekt). Je kunt een cadeau meenemen (bijv. een blik koekjes of andere snacks) en dit wordt aangenomen en uit beleefdheid buiten het zicht pas geopend. Denk eraan dat het onbeleefd is om de onderkant van je voeten aan het gezelschap te tonen of te wijzen naar iemand.

Wil je onderweg iets aan kinderen geven, denk dan aan pennen, schriften of kinderboekjes (en geen snoep of geld). Niet rechtstreeks aan kinderen uitdelen, maar doe dit via een volwassene, die het onder de kinderen verdeeld.

 

Kleding

Ondanks het tropische klimaat is het in Azië niet gebruikelijk om schaars gekleed over straat te gaan. Zeker bij het bezoek aan iemands huis, bij tempels en andere religieuze gebouwen is het raadzaam je met respect te kleden: knieën en schouders bedekt, shirts met (half lange) mouwen en neem ‘voor het geval dat’ altijd een dunne sjaal of sarong mee. Tijdens normale dagen zijn een korte broek/rok tot op de knie en een T-shirt met mouw in de meeste gebieden acceptabel. Voorkom inkijk, bijvoorbeeld bij singlets (voor vrouwen) of bij fietsen op een mountainbike met een loszittend T-shirt. Badkleding draag je enkel op het strand of bij het zwembad. Bij een bezoek aan de jungle kan je het beste dichte schoenen dragen met een goed profiel. In een gebied met veel muggen adviseren we altijd lange mouwen en lange broeken aan te doen.

 

Roken

Op plekken met airconditioning, alle vliegvelden en sommige andere publieke ruimtes gelden geldt een rookverbod. Let op dat je niet tegen een boete aanloopt en controleer vooraf of roken verboden is.

 

Fotografie

People in Malaysia generally like to be photographed if you ask permission beforehand. You run the risk of them asking if they can photograph you. It is forbidden to take pictures of barracks, checkpoints, airports, bridges and other strategic objects.

 

Reisgidsen en boeken

  • ANWB wereldreisgids Maleisië (Nederlands): complete gids.
  • Dominicus Maleisië (Nederlands): vooral veel achtergrond-info; minder praktische info.
  • Trotter reisgids Maleisië en Singapore (Nederlands): kwalitatief goede informatie maar weinig uitgebreid.
  • Rough Guide Singapore (Engels): Bijzonder uitgebreide reisgids voor Singapore. Veel praktische informatie.
  • Lonely Planet Malaysia, Singapore (Engels): de bekendste reisgids voor Maleisië, vol met praktische informatie. Alle teksten zijn ook digitaal te verkrijgen.
Emile Leushuis

Emile Leushuis

Asiatracks co-founder

Zou ook kunnen...
blogs/AsiaTracks_IMG_E5946_618539777654c.jpg

Lunch bij de vissers van Lang Co - Vietnam!

Lunch bij de vissers van Lang Co - Vietnam! Het was even zoeken aan de waterkant, maar tussen de...
blogs/AsiaTracks_IND - Bali - Dancer WEb_5dd789730b90f.jpg

Landeninfo Indonesië

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_Selingan - Turtle laying eggs copy._61b85aae25964.jpg

Sabah: Selingan turtle island

Voor de oostkust van Sabah, een uur varen vanuit Sandakan, ligt het eiland Selingan. Het wordt...