Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van een reis naar Vietnam. Geeft het onderstaande overzicht geen antwoord op jouw vragen? Neem dan contact op met Asiatracks voor een advies op maat! Mail ons vrijblijvend op info@asiatracks.nl

 

Reisdocumenten

Voor Vietnam is een visum nodig, met dit visum mag je maximaal 30 dagen aaneengesloten in Vietnam reizen.

Om een visum voor Vietnam te regelen kan je naar de ambassade van Vietnam. Een andere mogelijkheid is om een e-visum aan te vragen op officiële overheid website van Vietnam.

Let op! Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij binnenkomst in Vietnam en minstens één lege visumpagina bevatten. Je bent zelf altijd verantwoordelijk voor het in bezit zijn van geldige reisdocumenten.

Ambassade van Vietnam in Nederland

Javastraat 1
2585 AA The Hague
Tel: +31 (0)70 364 89 17

Website

Nederlandse ambassade in Vietnam

15 Soi Ton Son Lumphini, Pathumwan
10330 Bangkok
Tel: +66 (0)2 309 52 00

Website

Nederlandse consulaat in Vietnam

Saigon Tower, Suite 901
29 Le Duan Blvd., District 1
Ho Chi Minh Stad
Tel: +66 (0)2 309 5200

Website

Ambassade van Vietnam in België

Boulevard Général Jacques 1
1050 Brussels
Tel: +32 (0)2 379 27 37

Website

Belgische ambassade in Vietnam

Hanoi Towers, 9th floor
49 Hai Bà Trưng street, Hanoi
Tel: +66 (0)2 108 18 00

Website

Het 24/7 BZ contactcenter van Buitenlandse Zaken is altijd en overal bereikbaar via
+31 247 247 247.

Info


 

Vaccinaties

Voor een geldig vaccinatieadvies neem je contact op met een erkende travel clinic, zoals de GGD of Meditel. In Belgie is dit een goede informatie-site. Over het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden (niet verplicht) voor Vietnam: DTP en Hepatitis A. Je zorgverzekeraar vergoedt soms deels deze kosten. Raadpleeg je zorgpolis en check van tevoren via welke gezondheidsinstantie deze vaccinnaties mogelijk worden vergoed.

 

Gezondheid en medicijnen

Neem een compacte reisapotheek mee, die voor de eerste, kleine ongevallen een uitkomst biedt. Jodium, pleisters en pijnstillers zijn praktische items. Ook ORS, een met water te vermengen zout-suikeroplossing, is een goed middel bij diarree om uitdroging te voorkomen. Ook diarree-remmers (imodium, loperamide) kunnen handig zijn. Deze spullen zijn ook ter plaatste te krijgen, maar het is in geval van nood praktischer wanneer je het al bij je hebt.

Gebruik je dagelijks medicijnen, let dan goed op of je deze mee mag nemen zonder medisch paspoort/medische verklaring. Indien de medicijnen die je gebruikt en meeneemt onder de Opiumwet vallen, dien je bij aankomst een medische verklaring te overleggen. Opiaten zijn onder andere slaappillen, sterke pijnstillers en medicijnen voor ADHD. Voor meer informatie, kijk hier.

 

Geldzaken

De munteenheid in Vietnam is de Vietnamese dong. Kijk voor de wisselkoers van vandaag op bijvoorbeeld xe.com. Bij aankomst op de luchthaven kun je direct rupiah pinnen bij een ATM. Neem ook altijd wat cash euro’s (schone biljetten, zonder scheuren, vouwen, krassen) mee van thuis. Deze zijn makkelijk om te wisselen en kunnen goed van pas komen. Tenslotte is een creditcard ook zeker aan te raden: hiermee kun je in geval van nood altijd betalen en/of geld opnemen uit een ATM (mocht een gewone bankpas niet werken).

Belangrijk! Vergeet niet je betaalpas op ‘Wereld’ te zetten, zodat je ook buiten Europa kunt pinnen en betalen. 

Als bestedingsindicatie verwachten wij dat je per persoon ca. 225 euro per week uitgeeft aan activiteiten, maaltijden of toegangskaarten.

In Vietnam is het gebruikelijk dat je bij de aankoop van souvenirs, fruit op de markt en soms ook voor taxiritjes onderhandelt over de prijs. Dit kan van 10 tot 50% van de vraagprijs zijn, sterk afhankelijk waar en wat je koopt. Vuistregel: hoe meer toeristisch de locatie en hoe mobieler de verkopers, hoe hoger het potentiële afdingpercentage.

Tip: download de taxi-app Grab (Uber van Azië): hiermee kun je overal een (auto- of motor-) taxi bestellen, waarbij de prijs van tevoren aangegeven staat.

 

Entreegelden

------

 

Fooien

Fooien zijn op veel toeristische plekken gebruikelijk in Vietnam; in grotere restaurants (ong. 10% van de rekening), in hotels (---- per tas voor een porter) en ook voor chauffeurs. Voor een chauffeur die een langere periode bij jullie blijft kun je uitgaan van ongeveer ---- euro per persoon per dag (afhankelijk van het aantal reizigers en het aantal dagen). Voor een gids die meerdere dagen bij jullie blijft raden we een bedrag van --- euro per persoon per dag aan (afhankelijk van het aantal deelnemers). Verdere globale richtlijnen: Een fooi voor iemand die een eenmalige, kleine dienst verleent: ca. S$ ----; voor iemand die je echt wilt belonen voor een bijzondere, eenmalige dienst (bijv. een dag-gids): S$ ---- in totaal.

 

Klimaat

Vietnam kent twee seizoenen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en het droogseizoen van november tot april. Het regenseizoen is tevens het orkaanseizoen, dus het beste is om Vietnam te bezoeken van november tot april. De maanden februari tot en met april zijn wel de warmste maanden, rond de 35 graden. In hooggelegen gebieden is het logischerwijs frisser en kan het vooral in de avond noodzakelijk zijn een vest of jas aan te trekken. Meer informatie over het weer vind je hier.

 

Feestdagen

In Vietnam zijn de meeste feestdagen gerelateerd aan het boeddhisme. Naast de gebruikelijke nieuwjaarsavond wordt in Vietnam het Tet festival gevierd. Dit is voor de Vietnamezen het traditionele nieuwjaar en wordt gelijk met het Chinese nieuw jaar gevierd. Het Tet festival duurt meestal een week en word gevierd met veel straat decoraties, vuurwerk, eten en spelen. Verder worden er maandelijks in Hoi An lantaarnfestivals georganiseerd. Een prachtige traditie waar lantaarn met kaarsjes worden geplaatst op de rivier om voorouders en de god van het land te eren. Meer informatie over feestdagen in Vietnam kun je hier vinden.

 

Veiligheid

Vietnam is voor bezoekers een reisbestemming met veiligheidsrisico’s (gele kleur). Bekijk het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. In Vietnam kunnen er van mei tot en met november tropische stormen voorkomen. Verder zijn niet-ontplofte mijnen een gevaar. Risico’s waar je als reiziger altijd op moet zijn, betreft kleine criminaliteit (zakkenrollers, tassenroof).

Tip: Scan je reisdocumenten/passen/credit cards/verzekeringsgegevens in en bewaar ze op je telefoon of in een mapje in je mail, zodat je er overal via internet bij kunt. Maak gebruik van de kluisjes in je accommodatie of draag je waardevolle spullen in een money belt op het lichaam.

 

Elektriciteit

In Vietnam kan je veel verschillende stopcontacten tegenkomen, een reisstekker aanschaffen is dus wel handig. Bij sommige hotels kunnen ook een stopcontact met twee ronde gaten of universele stopcontacten voorkomen waarvoor mogelijk geen verloopstekker nodig is. Op sommige afgelegen plekken is er geen 24 uur per dag elektriciteit en komt een eigen zaklamp altijd goed van pas.

 

Communicatie

Vietnam heeft een goed mobielnetwerk alleen in afgelegen gebieden heb je minder goed bereik. Bellen via gewone lijnen is mogelijk, maar vaak de duurste optie. Bellen via internet en apps is goed te doen en veel goedkoper. Na aankomst in Vietnam kun je eventueel een lokale SIM-kaart aanschaffen met een internetbundel, zodat je tijdens de reis ook online bent. Veel hotels bieden daarnaast gratis Wifi aan, waar je als gast via een wachtwoord gebruik van kan maken.

 

Tijdsverschil

In Vietnam is het 5 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd (oktober tot maart) komt daar een uur bij en is het verschil 6 uur de actuele tijd in Vietnam.

 

Taal

De officiële taal van Vietnam is het Vietnamees en heeft een uniek alfabet. De meeste mensen kunnen slechts enkele woorden Engels, maar hotel- en luchthavenpersoneel kunnen je vaak wel te woord staan. Mocht je wat Vietnamees willen leren kan dat hier.

 

Eten en drinken

Het Vietnamese eten varieert van regio tot regio. Er bestaan ongeveer 500 traditionele gerechten! Rijst en noedels worden als hoofdgerecht bij bijna alle maaltijden geserveerd. Fruitsapjes zijn er ook in overvloed en goede dorstlessers. Om darmproblemen te voorkomen is het verstandig geen kraanwater te drinken. Koop een navulbare fles en maak waar mogelijk gebruik van refill stations om plastic afval te verminderen.

Tip: wil je meer leren over de keuken van Vietnam, dan kunnen wij op verschillende plekken leuke kook workshops organiseren.

 

Op bezoek

Als je bij een familie in Vietnam thuis wordt uitgenodigd, doe dan je je schoenen uit bij de deur. Zorg dat je gepast gekleed gaat (schouders en knieën bedekt). Je kunt een cadeau meenemen (bijv. een blik koekjes of andere snacks) en dit wordt aangenomen en uit beleefdheid buiten het zicht pas geopend. Denk eraan dat het onbeleefd is om de onderkant van je voeten aan het gezelschap te tonen of te wijzen naar iemand.

Wil je onderweg iets aan kinderen geven, denk dan aan pennen, schriften of kinderboekjes (en geen snoep of geld). Niet rechtstreeks aan kinderen uitdelen, maar doe dit via een volwassene, die het onder de kinderen verdeeld.

 

Kleding

Ondanks het tropische klimaat is het in Azië niet gebruikelijk om schaars gekleed over straat te gaan. Zeker bij het bezoek aan iemands huis, bij tempels en andere religieuze gebouwen is het raadzaam je met respect te kleden: knieën en schouders bedekt, shirts met (half lange) mouwen en neem ‘voor het geval dat’ altijd een dunne sjaal of sarong mee. Tijdens normale dagen zijn een korte broek/rok tot op de knie en een T-shirt met mouw in de meeste gebieden acceptabel. Voorkom inkijk, bijvoorbeeld bij singlets (voor vrouwen) of bij fietsen op een mountainbike met een loszittend T-shirt. Badkleding draag je enkel op het strand of bij het zwembad. Bij een bezoek aan de jungle kan je het beste dichte schoenen dragen met een goed profiel. In een gebied met veel muggen adviseren we altijd lange mouwen en lange broeken aan te doen.

 

Roken

Op plekken met airconditioning, alle vliegvelden en sommige andere publieke ruimtes gelden geldt een rookverbod. Let op dat je niet tegen een boete aanloopt en controleer vooraf of roken verboden is.

 

Fotografie

Mensen in Vietnam vinden het over het algemeen leuk om gefotografeerd te worden mits je van tevoren toestemming vraagt . Wil je mensen fotograferen in Laos, vraag dan altijd eerst toestemming. Je loopt kans dat ze vragen of ze jou mogen fotograferen. Sommige stammen of etnische groepen, zoals de Dao in het noorden, stellen het niet op prijs, dus wees hier terughoudend in. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Het is verboden om opnames te maken van vliegvelden, bruggen en kazernes is niet toegestaan. En ook militairen en politieagenten kan je beter niet fotograferen. 

 

Reisgidsen en boeken

  • ANWB wereldreisgids Myanmar (Nederlands): complete gids.
  • Dominicus Myanmar (Nederlands): vooral veel achtergrond-info; minder praktische info.
  • Trotter reisgids Maleisië en Singapore (Nederlands): kwalitatief goede informatie maar weinig uitgebreid.
  • Rough Guide Singapore (Engels): Bijzonder uitgebreide reisgids voor Singapore. Veel praktische informatie.
  • Lonely Planet Malaysia, Singapore (Engels): de bekendste reisgids voor Maleisië, vol met praktische informatie. Alle teksten zijn ook digitaal te verkrijgen.
 
Emile Leushuis

Emile Leushuis

Asiatracks co-founder

Zou ook kunnen...
blogs/AsiaTracks_LAO - Vang Vieng - Rice fields copy_5df97d1b7ff22.jpg

Landeninfo Laos

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_Viet - Hanoi - Lilies copy_5dfa31ebe1123.jpg

Landeninfo Vietnam

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...
blogs/AsiaTracks_Mys - Penang 1 copy_5df95b02d1c1e.jpg

Landeninfo Maleisië

Hier vind je een beknopte samenvatting van handige weetjes, tips en adviezen voor het plannen van ee...