Maleisië: Sabah, Kinabalu, klim naar de top

Uitdagende klim naar het hoogste punt van Maleisië

Over deze reis

Kinabalu vormt het hoogste punt van Maleisië; een klomp graniet van 4095 meter hoog, die nog steeds omhoog wordt geduwd en jaarlijks enkele milimeters groeit. Een uitdagende en pittige klim naar de top, die uit 2 etappes bestaat: eerst van 1850m naar 3300m, een nacht slapen in een berghut en dan de volgende ochtend het laatste stuk naar de top. Vandaar kun je de zon zien opkomen en uitkijken over een groot deel van Sabah. Maar vergis je niet: specifieke bergklimervaring is niet noodzakelijk, maar je moet wel over een uitstekende conditie, sterke beenspieren en knieën en een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikken.

Wat ga je doen
  • vervoer van en naar Kota Kinabalu
  • overnachting bij de entree van het Kinabalu National Park
  • de hike is incl. een (verplichte) lokale gids
  • overnachting in een berghut op 3300m
  • klim naar de top voor de sunrise
Waar

De berg Kinabalu domineert het landschap van Sabah, in de noordoost hoek van Borneo. Vanuit Kota Kinabalu is het ca. 2,5 uur rijden naar de entree van het Kinabalu National Park (ca. 85km). Je wordt vanuit de stad naar het park gereden, waar je eerst een nacht slaapt, voordat je begint aan de klim. Na afloop van de klim word je weer teruggereden naar Kota Kinabalu.

Programma

Dag 1

Kota Kinabalu naar entree Kinabalu NP | Vanuit Kota Kinabalu word je in ca. 2,5 uur naar de entree van Kinabalu nationaal park gereden. Onderweg stop je nog bij de Nabalu markt. Rest van de dag vrij en alvast wennen aan de hoogte.

Dag 2

Start van de beklimming naar Laban Rata | Na de administratieve afhandeling bij het park hoofdkwartier, begin je de klim op een hoogte van 1850m. De eerste dag loop je 6km, tot de berghut Laban Rata op 3300m hoogte. De eerste 4 kilometer loop je door bos, de laatste 2km door lage struiken en stenen vlaktes. Gemiddeld doet men hier 3-5 uur over. Deze nacht slaap je (dormitory stijl) in een berghut bij Laban Rata.

Dag 3

Klim naar de top, terug naar Kota Kinabalu | In de vroege ochtend begin you aan het laatste stuk, naar de top op 4095m hoogte. De route is 2,7km lang and gaat grotendeels over kale en rotsachtige vlaktes. Op sommige plekken zijn er stijle trappen en er liggen touwen om de weg te vinden en om jezelf omhoog te trekken. Nadat je de top hebt bereikt, wandel je weer terug naar Laban Rata voor ontbijt en daarna ga je helemaal terug naar het park hoofdkwartier. Een transfer brengt je terug naar Kota Kinabalu.

Extra info
  • gebaseerd op 2 reizigers en laagseizoenprijzen
  • gebaseerd op eenvoudige en middenklasse hotels, onder voorbehoud beschikbaarheid
  • inclusief CO2-compensatie
  • het programma kan altijd aan jouw persoonlijke wensen worden aangepast

Deze reis sluit aan op de Sabah hoogtepunten reis en op routes op het vasteland van Maleisië en in Sarawak. Vanuit Kota Kinabalu kun je vliegen naar je volgende bestemming (Kuala Lumpur, Miri, Kuching, Sandakan).