Indonesië: Flores hoogtepunten rondreis

De 'bloem' van de Kleine Soenda-eilanden

Over deze reis

Deze reis brengt je langs de hoogtepunten van het prachtige eiland Flores. Van het strand van Maumere naar de toppen van de Kelimutu-vulkaan. Je ziet hier de zon opkomen boven de 3 kratermeren, die ieder een eigen kleur hebben en regelmatig ook van kleur veranderen. Met lokale gidsen maak je wandelingen naar traditionele dorpjes bij Bajawa en door de groene rijstvelden rond het stadje Ruteng. Vanuit Labuanbajo ga je met een prive-boot naar het Komodo Nationaal Park om varanen te spotten. Die dag sluit je af met een lunch aan boord en snorkelen bij mooie eilandjes. Dit is een bijzonder afwisselende reis over een authentiek en relatief rustig eiland.

Wat ga je doen
  • hoogtepunten van Flores
  • beklimming Kelimutu-vulkaan
  • trekking authentieke dorpjes bij Bajawa
  • zwemmen in natuurlijke hotsprings
  • spinnenweb-rijstvelden
  • komodo varanen spotten en snorkelen een prive-boot
Waar

Flores ligt in het oosten van Indonesië, in het rijtje van de Soenda-eilanden. Het eiland heeft een ruig landschap, met enkele indrukwekkende vulkaanpieken. Flores heeft niet zoveel inwoners en maar een paar kleine steden. De bevolking is merendeels katholiek. Het stadje Labuanbajo, op de westelijke punt van het eiland, vormt de toegangspoort tot het Komodo Nationaal Park.

Programma

Dag 1

Aankomst in Maumere | transfer naar het hotel. Je slaapt in een prettig hotel aan zee.

Dag 2

Reisdag Maumere - Moni | Onderweg stop je bij Sikka en de zuidkust met strand

Dag 3

Moni - Kelimutu - Bajawa | Beklimming van de Kelimutu-vulkaan voor de zonsopkomts. Via Ende en blauwesteentjes-strand naar Bajawa

Dag 4

Bajawa | Je bevindt je midden in Ngada-gebied. Deze traditionele bevolkingsgroep houdt voorouderverering in stand en dit is nog duidelijk te zien in sommige authentieke dorpen. Tijdens een eenvoudige half-daagse wandeling in de bergen bij Bajawa, onder begeleiding van een lokale gids, kom je door verschillende van deze dorpen, waaronder het bekende Bena. Onderweg heb je spectaculaire uitzichten. Na de wandeling kun je je heerlijk onderdompelen in de warmwaterbronnen van Soa.

Dag 5

Bajawa - Ruteng | Je rijdt vandaag opnieuw door de bergen, op weg naar het marktstadje Ruteng. Onderweg stop je in Aimere. Hier kun je zien hoe arak (palmwijn) wordt gestookt. Iets voor Ruteng passeer je het Rana Mese-kratermeer en enkele spectaculaire rijstveldterrassen. Ruteng ligt op 1200 meter hoogte, waardoor het er tamelijk koel is. De stad vormt het centrum van het Manggerai-gebied. Als er tijd is, bezoek dan de levendige en kleurrijke lokale markt. Je overnacht in Ruteng in een prettig hotel aan de rand van het centrum.

Dag 6

Ruteng - Labuan Bajo | In de ochtend maak je met een lokale gids een eenvoudige wandeling van ongeveer 2 uur door de rijstvelden in de buurt van de stad. Daarna vertrek je voor een laatste, bergachtige rit door het westen van Flores, op weg naar Labuan Bajo. Onderweg stop je nog bij een uitzichtpunt om de beroemde ‘spinnenweb rijstvelden’ te zien. Uiteindelijk kom je aan in het relaxte kustplaatsje Labuan Bajo. Dit is de uitvalsbasis voor een trip naar het Nationaal Park Komodo. Deze avond slaap je in een prima middenklasse hotel aan het strand.

Dag 7

Dagtocht naar Rinca, onderdeel van Komodo Nationaal Park | Om 6 uur in de ochtend vertrek je met jouw privé-boot en een Engelssprekende lokale gids voor de trip naar het eiland Rinca, onderdeel van het Komodo Nationaal Park. De oversteek duurt ongeveer 2 uur. Samen met een parkranger kun je kiezen welke wandeling je wilt maken. Na het bezoek wordt lunch aan boord klaargemaakt en vaar je naar een eilandje om te snorkelen of lekker op het strand te luieren. Aan het eind van de dag vaar je terug naar Labuan Bajo en word je naar jouw hotel teruggebracht.

Dag 8

Transfer naar het vliegveld | De reis eindigt vandaag met een transfer naar het vliegveld.

Extra info

Entree voor de nationale parken Kelimutu en Komodo zijn nog niet in de reissom opgenomen. Deze kun je zelf ter plekke betalen. Het is een goed idee om een snorkelmasker mee te nemen, zodat je ter plekke alleen nog maar vinnen hoeft te huren. Flores is met binnenlandse vluchten verbonden met Bali, Lombok, Sumba en Sulawesi. Combinaties met deze eilanden zijn dus goed mogelijk.